تصادف ساختگی|مجازات تصادف ساختگی|شرایط جرم تصادف ساختگی
تصادف ساختگی چیست ؟

وب سایت حقوقی یاروکیل به معرفی و بررسی تخصصی تصادف ساختگی چیست؟ و شرایط تصادف ساختگی پرداخته تا به بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
مقدمه تصادف ساختگی
در سال های اخیر ، با تصویب قوانینی هم چون قانون بیمه ی اجباری خسارات به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه ، دارندگان و رانندگان وسایل نقلیه ی موتوری ملزم شده اند که اقدام به بیمه ی مسئولیت خود ناشی از تصادفات و حوادثی که از وسایل نقلیه ایجاد می شود ، کنند .
این امر ، موجب شده است که جبران خسارات وارده به اشخاص ، راحت تر انجام گرفته و اندکی از مشکلات ایجاد شده برای اشخاصی که دچار این گونه حوادث شده تند ، کاسته شده است .
علاوه بر اثار و نتایج مثبتی که بیمه کردن وسایل نقلیه ایجاد کرده است ، مسائل و مشکلاتی همچون تصادفات ساختگی نیز در حاشیه ی آن به وجود آمده است که در این مقاله به آن می پردازیم .
تصادفات ساختگی ، توسط اشخاصی که معمولا در وضعیت مالی بدی به سر می برند انجام می گیرد و هدف این افراد از این رفتار ، دستیابی به پولی است که تحت عنوان جبران خسارت از شرکت بیمه دریافت می دارند .
بنابراین ، اصولا اشخاصی که با این رفتار مرتبط می باشند ، اشخاص معتاد و فقیر و .. می باشند .
این رفتار علاوه بر آن که دارای آثار سوء اقتصادی می باشد و اصولا موجب زیان دیدن شرکت های بیمه می شود ، اثار و لطمات اجتماعی را نیز به همراه دارد
تعریف تصادفات ساختگی :
تصادف ساختگی ، اعلام گزارشی غیر واقعی از حادثه ایجاد شده و یا ایجاد کردن حادثه ای غیر واقعی می باشد که با هدف دریافت خسارت از شرکت های بیمه انجام می گیرد .
آمار تصادفات ساختگی در ایران :
در ایران ، با توجه به آمار منتشر شده در سال های اخیر ، حدود ۲ میلیارد تومان به صورت سالانه ، بابت پرداخت خسارت به تصادفات ساختگی پرداخت می شود .
۸۰ درصد از این مبلغ ، صرف پرداخت خسارت جانی و ۲۰ درصد ، به پرداخت خسارت مالی تعلق می گیرد .
از نظر تعداد نیز ، ۹۰ درصد تصادفات ساختگی ، مربوط به خسارات مالی و ۱۰ درصد مربوط به خسارات جانی می باشد .
تصادفات ساختگی موتور سیکلت ها :
در ایران ، حدود ۹۰ درصد موتور سیکلت ها ، بیمه نیستند و بنابراین در صورت وقوع حادثه ، دارندگان موتور سیکلت ، با صحنه سازی سعی می کنند که با استفاده از بیمه ی دیگران ، خسارات وارده را جبران نمایند .
تصادفات ساختگی در سایر کشور ها :
با توجه به گزارشاتی که شرکت های بیمه در سایر کشور های دنیا اعلام می دارند ، پدیده ی تصادفات ساختگی در سایر کشور ها نیز مطرح بوده و مختص به ایران نیست اما امار این امر در کشور های دیگر حدود ۲ تا ۵ درصد کل خساراتی است که شرکت های بیمه بابت خسارت پرداخت می کنند اما این عدد در ایران ، به ۲۰ درصد می رسد که امار بالایی می باشد .
چگونگی ایجاد تصادفات ساختگی :

اغلب ، با ایجاد خسارات و صدماتی هم چون شکستگی دندان و استخوان و .. و سپس ایجاد حادثه ی ساختگی با وسیله ی نقلیه هم چون اقدام به واژگون نمودن اتومبیل اوراقی ، در زمان و مکانی که عموما جاده ها خلوت می باشند ، اقدام به این امر می کنند و پس از حضور پلیس و تنظیم صورت جلسه توسط پلیس ، برای استناد به گواهی پزشکی قانونی برای دریافت خسارت از شرکت بیمه ، این اشخاص راهی سازمان پزشکی قانونی می شوند .
اصولا ، کارشناسان و متخصصان حاضر در سازمان پزشکی قانونی می توانند به راحتی یک صدمه ی ساختگی را از صدمه ی واقعی تمیز داده و در صورت مشاهده ی هر گونه صدمه ی ساختگی ، موظف خواهند بود که مراتب جهت پیگیری و تعقیب کیفری به مراجع صالح قضایی اعلام کنند .
تصادف ساختگی جایگزین جرایم خرد :
بسیاری از اشخاصی که با انجام سرقت هایی هم چون کیف زنی و .. قصد دست یابی به اموال نامشروع داشتند ، به ایجاد تصادف ساختگی و دریافت خسارت از شرکت بیمه می پردازند .
متاسفانه اخیرا این امر به صورت باندی انجام گرفته و طی آن از اشخاص فقیر و نیازمند سوء استفاده کرده و با پرداخت مبالغ ناچیزی به این اشخاص ، از آن ها در تصادف ساختگی استفاده نموده و سپس مبلغی را که شرکت بیمه تحت عنوان جبران خسارت می پردازد را خود بر می دارند .
مجازات جرم تصادف ساختگی :
تصادف ساختگی ، در واقع باعث می شود که اشخاص مبالغی را به صورت نا مشروع و غیر قانونی اما به ظاهر قانونی از شرکت های بیمه دریافت کنند .
در میان افراد ، این گونه باب شده است که اگر شخصی مالی را به صورت نامشروع و با فریب دیگری دریافت کرد ، کلاهبرداری محقق شده است و شخص کلاهبردار می باشد .
در این قسمت به بررسی جرم کلاهبرداری و جرم تصادف ساختگی می پردازیم تا ارتباط بین آن ها را کشف کنیم .
جرم کلاهبرداری :
جرم کلاهبرداری ، یکی از جرایم تعزیری است که توسط قانون گذار در ماده ی یک قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ، ارتشا و کلاهبرداری ، مورد جرم انگاری قرار گرفته است .
این جرم دارای ارکانی است که در صورت فقدان هر یک از این رکن ها ، جرم کلاهبرداری محقق نخواهد شد .
ارکان بزه کلاهبرداری :
-
توسل به وسایل متقلبانه :
تصادف ساختگی
کلاهبردار ، لزوما باید برای تحصیل مال و فریب بزه دیده به وسایل متقلبانه توسل جسته و از این طریق به هدف خود برسد . در غیر این صورت بزه کلاهبرداری محقق نشده است .
-
فریب و اغفال بزه دیده :
در صورتی که توسل جستن به وسایل متقلبانه مثمر ثمر بوده و موجب شود که بزه دیده و قربانی فریب بخورد و مال خود را کلاهبردار تسلیم کند ، جرم کلاهبرداری محقق می شود اما اگر بزه دیده فریب نخورده و با این حال به هر علت مال را به شخص بدهد ، بزه کلاهبرداری محقق نشده است .
-
تحصیل مال :
تمامی اقدامات فوق ، در صورتی موجب محقق شدن جرم کلاهبرداری می شود که بزه دیده مال خود را تحویل داده و کلاهبردار با اقدامات خود مالی را تحصیل و کسب کند .
تصادف ساختگی و کلاهبرداری :
با توجه به توضیحاتی که از جرم کلاهبرداری ارائه دادیم ، متوجه می شویم که نمی توانیم ایجاد تصادف ساختگی را تحت عنوان جرم کلاهبرداری منظور داشته و مرتکب جرم را کلاهبردار تلقی کنیم .
جرم تصادف ساختگی ، در واقع جرمی است که به طور خاص توسط قانون گذار در قانون بیمه ی شخص ثالث ، مورد جرم انگاری قرار گرفته است و علی رغم تصور عامه ، این جرم ، مصداق جرم کلاهبرداری نمی باشد .
مجازات جرم تصادف ساختگی :
شخصی که با صحنه سازی و ایجاد تصادف ساختگی ، از شرکت بیمه ، مبالغی را تحت عنوان جبران خسارت دریافت می کند ، به حبس تعزیری درجه ی شش ، یعنی بیش از ۶ ماه تا ۲ سال محکوم می شود . علاوه بر آن ، شخص به جزاس نقدی به میزان ۲ برابر مبلغ دریافتی نیز محکوم خواهد شد .
-
شروع به جرم تصادف ساختگی :
ماده ی ۱۲۲ قانون مجازات اسلامی ، برای شروع به جرایمی که دارای مجازات درجه ی ۶ می باشند ، مجازاتی را در نظر نگرفته است اما به موجب قوانین خاص ، شروع کردن به جرم تصادف ساختگی ، موجب محکومیت مرتکب به پرداخت جزای نقدی درجه ی ۵ ، به میزان بیش از هشت تا هجده میلیون تومان می شود .
-
تبانی در جرم تصادف ساختگی :
در صورتی که شخصی ، خود را به جای راننده ی اصلی و واقعی مسبب حادثه ، معرفی نماید ، به مجازات حبس درجه ی ۷ یعنی بیش از ۳ ماه تا ۶ ماه محکوم می شود . در صورتی که راننده ی اصلی و واقعی نیز نسبت به این امر آگاه بوده و تبانی و همکاری داشته باشد ، به همین مجازات محکوم می شود .
انواع مصادیق صحنه سازی در تصادفات :

- ایجاد کردن تصادفات صوری و غیر واقعی و معرفی کردن زیان دیده و شخص مقصر
- در صحنه ی تصادفات ، اقدام به تعویض خودروها نمودن
- افرادی را که در حوادث دیگری مجروح شده و یا فوت نموده اند را در حادثه ی موجود به عنوان مجروح و فوتی معرفی کردن
- تغییر و یا جعل اسناد پزشکی جهت دریافت خسارات بیشتر از شرکت بیمه
- اتومبیلی را که از نظر رنگ ، مدل ، و سایر مشخصات مشابه اتومبیل تصادف کرده می باشد را به عنوان اتومبیل اصلی نشان دادن
- راننده ی دیگری را جایگزین راننده ی اصلی کردن
- به صورت همزمان ، اقدام به خریداری بیمه نامه کردن و دریافت خسارت از چند شرکت بیمه
- صدماتی را که در گذشته وارد شده را به صدمات جدید مرتبط کردن
- قطعات سالمی را جایگزین قطعات فرسوده و اسیب دیده ی اتومبیل کرده تا خسارات بیشتری را از شرکت بیمه دریافت کنند .
بنابراین همان طور که مشاهده نمودید ، جرم تصادف ساختگی ، جرمی است که به طور خاص مورد جرم انگاری قرار گرفته و با جرم کلاهبرداری ، متفاوت می باشد .