دیه ی شنوایی و کر شدن|میزان و شرایط دیه ی شنوایی و کر شدن
دیه ی شنوایی و کر شدن چیست؟
وب سایت حقوقی یاروکیل به معرفی و بررسی تخصصی میزان دیه ی شنوایی و کر شدن چیست؟ و نکات مهم میزان دیه ی شنوایی و کر شدن پرداخته تا به بهترین نحو شما را از حق و حقوقتان آگاه سازد.
ویدیو مقاله دیه ی شنوایی و کر شدن
مقدمه دیه ی شنوایی و کر شدن :
جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد به معنای جنایت بر نفس ، منفعت ، عضو می باشد که به سه صورت عمدی ، شبه عمد و خطای محض واقع می شود
مطابق مقررات شرع و قانون مجازات اسلامی ، مجازات اصلی جنایت عمدی علیه تمامیت جسمانی ، قصاص می باشد .
در صورتی که قصاص امکان پذیر نبوده و یا جنایت به صورت غیر عمدی ( شبه عمد و یا خطای محض ) واقع شده باشد،مجازات پرداخت دیه را به همراه خواهد داشت .
میزان دیه به موجب مقررات شرعی به طور دقیق تعیین شده است و قانون گذار با ذکر این موارد در قانون مجازات اسلامی ، جنبه ی قانونی به آن بخشیده است .
در صورتی که میزان دیه جنایات وارده در شرع مقدس تعیین نشده باشد ، به آن دیه ی غیر مقدر و یا اصطلاحا ارش گفته می شود . قاضی رسیدگی کننده به پرونده با جلب نظر کارشناس ، به تشخیص خود به تعیین میزان ارش می پرداخت .

در این مقاله به میزان دیه ی شنوایی و کر شدن و سایر موارد مرتبط می پردازیم .
برای پرداختن به دیه ی شنوایی ، لازم است که در ابتدا دیه ی جنایاتی که بر گوش وارد میشود را بدانیم.در مورد تفاوت ارش و دیه در سایت یاروکیل مقالات را مطالعه فرمایید.
انواع دیه از بین بردن شنوایی
-
دیه ی لاله ی گوش :
مطابق ماده ی ۶۰۰ قانون مجازات اسلامی ، در صورتی که هر دو لاله ی گوش از بین برده شود ، دیه ی کامل و در صورتی که یکی از آن ها از بین برده شود ، نصف دیه ی کامل دارد .
-
دیه ی نرمه ی گوش :
مطابق تبصره ی ماده ی ۶۰۰ قانون مجازات اسلامی ، دیه ی از بین بردن نرمه ی هر گوش ، یک ششم دیه ی کامل می باشد .
-
دیه ی پاره کردن لاله ی گوش :
دیه ی پاره کردن لاله ی یک گوش ، یک ششم دیه ی کامل می باشد و پاره کردن نرمه ی یک گوش ، یک نهم دیه ی کامل می باشد و در صورتی که جنایات فوق ، منجر به بهبودی کامل شود ، ارش ثابت می باشد .
-
دیه ی فلج کردن لاله ی گوش :
جنایتی که منجر به فلج شدن لاله ی هر گوش شود ، میزان دیه ی آن ، دوسوم دیه ی لاله ی گوش می باشد و بریدن لاله ی گوشی که فلج می باشد ، یک سوم دیه ی لاله ی گوش را خواهد داشت .

-
دیه ی موضحه :
ماده ی ششصد و سه قانون مجازات اسلامی ، مقرر می دارد در صورت قطع لاله ی گوش اگر استخوان زیر آن ظاهر شود ، علاوه بر پرداخت دیه ی لاله ی گوش ، دیه ی موضحه نیز باید پرداخت گردد .
موضحه ، مطابق بند ث ماده ی هفتصد و نه قانون مجازات اسلامی ، جراحتی است که پوست نازک روی استخوان را کنار زده و موجب اشکار شدن استخوان می شود و میزان دیه ی آن ، پنج صدم دیه ی کامل می باشد .
-
دیه ی پاره کردن پرده ی گوش :
ماده ی ششصد و پنج قانون مجازات اسلامی ، بیان می دارد که پاره کردن پرده ی گوش ، موجب ارش می باشد و در صورتی که به موجب آن ، حس شنوایی نیز از بین رفته و یا دچار نقص شود ، دیه از بین رفتن و یا نقصان حس شنوایی نیز باید جداگانه پرداخت شود .
به طور کلی در صورتی که اسیب رساندن به گوش ، منجر به اسیب رسیدن به حس شنوایی و یا موجب سرایت اسیب به استخوان و شکستگی آن شود ، دیه ی هر یک جداگانه حساب خواهد شد .
در محاسبه ی دیه ی موارد فوق ، تفاوتی در شنوا یا ناشنوا بودن و یا معیوبی گوشی که لاله ی آن سالم و دارای حس و حیات کامل می باشد ، وجود ندارد .
شنوایی یکی از حواس پنجگانه می باشد که اسیب رساندن به این حس ، به موجب مقررات شرع و قانون مجازات اسلامی ، دارای مجازات دیه می باشد .( به این دلیل که اغلب موارد، امکان قصاص وجود ندارد . )
در این قسمت،به بررسی میزان دیه ی آسیب وارده به حس شنوایی میپردازیم .
ماده ی ششصد و هشتاد و دو قانون مجازات اسلامی بیان می دارد که از بین بردن حس شنوایی هر دو گوش ، دیه کامل و از بین بردن شنوایی یک گوش ، نصف دیه ی کامل را به همراه دارد و در این خصوص متفاوت بودن میزان شنوایی دو گوش ، در حکم فوق تفاوتی ندارد .در صورتی که شنوایی گوش شخصی را که تنها همان گوش او دارای شنوایی بود را از بین برده شود ، دیه ی آن یک دوم دیه ی کامل می باشد .
-
دیه کاهش شنوایی :
در صورتی که اسیب وارده ، منجر به کاهش شنوایی شود،اگر میزان کاهش قابل تعیین باشد ، به همان نسبت ، دیه پرداخت می شود .
-
نقص دائمی یا موقت :
مطابق ماده ی ششصد و هشتاد و شش قانون مجازات اسلامی ، اگر جنایت در مجرای شنوایی ، منجر به نقص دائمی شده که به طور کامل مانع شنیدن گردد ، دیه ی شنوایی ثابت می شود و اگر نقص موقتی باشد ، ارش تعیین خواهد شد .
همان طور که گفتیم ، اگر جنایت شامل اسیب به گوش به همراه اسیب به حس شنوایی باشد ، دیه ی هر یک از جنایت ها به صورت جداگانه محاسبه خواهد شد .
-
دیه ی از بین بردن شنوایی کودک :
اگر شنوایی کودکی که هنوز زمان سخن گفتن او فرا نرسیده است و یا تازه زمان آن فرا رسیده است ، از بین برده شود و کودک در اثر این اسیب ، نتواند کلمات را فرا گرفته و تکلم کند ، علاوه بر پرداخت دیه ی شنوایی ، دیه یا ارش زوال یا نقص گفتار نیز باید پرداخت شود .

-
از بین رفتن همزمان گویایی و شنوایی :
ممکن است که در اثر یک جنایت ، حس شنوایی و گویایی هر دو زایل شود ؛ در این صورت هر یک از این دو مورد دارای یک دیه ی کامل می باشد .
نرخ دیه :
نرخ دیه در سال هزار و چهار صد ، چهار صد و هشتاد میلیون تومان می باشد .
در پرداخت دیه ، باید توجه شود که میزان دیه مطابق نرخ دیه در زمان پرداخت محاسبه خواهد شد . به طور مثال فرض کنید که در سال ۱۳۹۸ جنایت انجام گرفته و در سال ۱۴۰۰ حکم له پرداخت دیه صادر شود . در این صورت دیه بر مبنای نرخ دیه ی سال ۱۴۰۰ محاسبه شده و باید پرداخت شود .
به این نکته توجه داشته باشید که تغلیظ دیه فقط در حالتی انجام میشود که فرد فوت کند .
مسئول پرداخت دیه :
در جنایات عمدی و شبه عمدی ، مسئول پرداخت دیه ، شخص مرتکب می باشد و در صورتی که نوع جنایت ، جنایت خطای محض تشخیص داده شود ، مطابق مقررات زیر رفتار خواهد شد.
- اگر جنایت به موجب بینه ( شهادت شهود ) ، قسامه و یا علم قاضی ثابت شود ، مسئولیت پرداخت دیه ، با عاقله ی مرتکب خواهد بود .
- اگر جنایت خطای محض با اقرار مرتکب و یا نکول وی از سوگند یا قسامه ثابت شود ، مسئولیت پرداخت دیه ، بر عهده ی خود مرتکب می باشد .
- اگر عاقله ، اقرار مرتکب را تصدیق نماید ، پرداخت دیه بر عهده ی عاقله قرار می گیرد .
- دیه ی جنایات کمتر از موضحه ( کمتر از پنج صدم دیه ی کامل ) ، را خود مرتکب باید پرداخت کند و عاقله مسئول پرداخت آن نمی باشد . هر چند که مرتکب ، مجنون و یا نا بالغ باشد .
عاقله ، مطابق ماده ی چهار صد و شصت و هشت قانون مدنی ، عبارت است از پدر ، پسر و بستگان ذکور نسبی ابوینی و یا ابی به ترتیب طبقات ارث .
در واقع تمامی کسانی که در هنگام فوت ، می توانند ارث ببرند ، به نحو مساوی ، مکلف به پرداخت دیه می باشند .
مواردی وجود دارد که پرداخت دیه از سوی بیت المال انجام میشود که انواع حالت های آن در مقاله موارد پرداخت شدیه از بیت المال آورده شده است.

مهلت پرداخت دیه :
مهلت پرداخت دیه ، مطابق ماده ی چهار صد و هشتاد و هشت قانون مجازات اسلامی ، بسته به نوع مجازات تعیین شده است . مبدا محاسبه ی مهلت ، از تاریخ وقوع جنایت می باشد .
- در جنایات عمدی ، پرداخت دیه ، ظرف یک سال قمری باید انجام گیرد .
- در جنایات شبه عمدی ، ظرف دو سال قمری ، باید پرداخت دیه انجام گیرد .
- در جنایات خطای محض ، پرداخت دیه ، ظرف سه سال قمری باید انجام گیرد .
برای بدست آوردن اطلاعات از روش اعسار یا تقسیط دیه میتوانید مقاله اعسار از دیه و تقسیط در دیه را مطالعه نمایید.
توافق در مهلت پرداخت دیه :
دیه ، شرعا از مجازات قابل گذشت و حق الناسی می باشد و بنابراین مجنی علیه ، می تواند از مرتکب گذشت کرده و او را از پرداخت دیه معاف کند و هم چنین مرتکب و مجنی علیه می توانند با یکدیگر در مهلت و زمان پرداخت دیه ، توافق و مصالحه کنند .