وکیل سفته در اصفهان|مشاوره تلفنی سریع و 24 ساعته
وکیل سفته در اصفهان
وب سایت حقوقی یاروکیل
وکیل در اصفهان و مشاور حقوقی در اصفهان
سفته چیست؟
سفته ، که به آن فته ی طلب نیز می گویند ، سند تجاری می باشد که اشخاص در روابط خود با دیگران ، برای پرداخت دین و یا سایر موارد ، اقدام به صدور آن می کنند .
سفته در واقع وسیله پرداخت می باشد که با توجه به عدم تمایل افراد به استفاده از وجه نقد ، به دلیل مشکلات و خطراتی که به همراه دارد ، استفاده از اسناد تجاری مانند سفته ، بسیار در روابط مالی افراد جامعه کاربرد دارد و همچنین سفته سندی است که پرداخت وجه به صورت وعده دار را ممکن کرده است .
در ادامه ی این مقاله ، مشخصات و نحوه صدور سفته و همچنین نحوه وصول وجه آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

تفاوت برات و سفته :
برات ، همانند سفته یکی از اسناد تجاری می باشد که در روابط مالی بین اشخاص جامعه مورد استفاده قرار می گیرد .
برات در واقع دستور پرداخت وجه می باشد ؛ به این صورت که صادر کننده سند تجاری برات ، به شخصی به عنوان محال علیه و یا برات گیر دستور می دهد که مبلغی معین را که در سند برات ذکر شده است را به دارنده سند برات بپردازد ؛ در صورتی که برات گیر پرداخت وجه را قبول کند ، مسئول پرداخت آن می باشد .
در سند تجاری سفته صادر کننده آن ، به دارنده سفته تعهد می دهد که در موعد مقرر شده در سند سفته وجه معینی را او بپردازد و در واقع سفته تعهد به پرداخت وجه است و دیگر مسئولی به نام برات گیر یا محال علیه برای پرداخت سفته وجود ندارد و مسئول نهایی پرداخت آن صادر کننده سفته می باشد
از وظایف دارنده سند تجاری برات این است که در صورت امتناع برات گیر از قبول پرداخت وجه ، اقدام به اعتراض نکول کند ؛ با توجه به این امر برای سند تجاری سفته اعتراض نکول قابل تصور نمی باشد زیرا سند تجاری سفته برخلاف برات نیازی به قبولی ندارد .
شرایط شکلی سند تجاری برات و سفته با یکدیگر متفاوت است .
قانون گذار صدور سفته را بدون تعیین دارنده آن ممکن و مجاز دانسته است فلذا صدور سفته به صورت در وجه حامل امکان پذیر می باشد اما برای صدور برات لزوما باید دارنده آن معین شود در غیر این صورت سند صادر شده عنوان برات را نخواهد داشت و دارنده آن نمی تواند از مزایای سند تجاری برات استفاده کند .
تفاوت سفته و چک :
صادر کننده سند تجاری چک ، به محال علیه که بانک می باشد ، دستور پرداخت وجه معین شده در سند چک را به دارنده ی آن ، می دهد .
برای عدم پرداخت وجه سند تجاری چک ، قانون گذار ضمانت اجرایی در نظر گرفته است که برای عدم پرداخت وجه سفته وجود ندارد . دارنده سند تجاری چک می تواند علیه صادر کننده آن با رعایت شرایطی اقدام به اقامه دعوای کیفری نماید در حالی که دارنده سند تجاری سفته تنها می تواند دعوای حقوقی را علیه مسئولان سفته مطرح کند .

شرایط شکلی صدور سند تجاری سفته و چک با یکدیگر متفاوت می باشد .
سند تجاری چک در واقع وسیله پرداخت حال است ، به این صورت که پرداخت وجه باید لزوماً در تاریخ مندرج در چک انجام گیرد اما سند تجاری سفته وسیله پرداخت در آینده می باشد ؛ به این صورت که تاریخ صدور سفته با تاریخ پرداخت وجه آن معمولاً متفاوت می باشد .
علاوه بر موارد فوق صدور چک لزوماً با امضای صادر کننده آن انجام می گیرد در حالی که برای صدور سفته امضا و یا مهر صادر کننده کفایت می کند و شخص می تواند به جای امضا سند تجاری سفته را مهر کند .
شرایط صدور سفته :
همانند سایر اسناد برای آن که سند صادر شده دارای اعتبار باشد ، باید به امضا و یا مهر شخص صادر کننده برسد .
علاوه بر این قانون گذار درج موارد دیگری را نیز در سند تجاری سفته الزامی دانسته است .
از جمله این موارد می توان به درج تاریخ صدور سفته ، تاریخ پرداخت وجه مبلغ سفته با تمام حروف و همچنین تعیین دارنده سند تجاری سفته اشاره کرد .
صدور سفته می تواند به چند صورت انجام شود :
- صدور در وجه شخص معین و یا حواله کرد آن شخص
- در وجه حامل
موعد پرداخت سفته :
- در تاریخ معین
- عندالمطالبه
پرداخت عندالمطالبه :
در صورتی که موعد پرداخت سفته به صورت عند المطالبه باشد ، موعد معین در سند تجاری سفته تعیین نمی شود و دارنده سفته در هر زمانی که بخواهد می تواند پرداخت وجه سفته را مطالبه کند .
برای آنکه دارنده سفته بتواند مطالبه وجه را اثبات نماید باید از طریق ارسال اظهار نامه پرداخت وجه برات را مطالبه کند و تاریخ ابلاغ اظهارنامه مسئول پرداخت سفته زمان مطالبه وجه می باشد .
وظایف دارنده ی سفته :
- دارنده سند تجاری صفت باید لزوماً در موعد مقرر پرداخت وجه سند را از مسئول پرداخت وجه مطالبه نماید .
- اگر مسئولین پرداخت وجه سفته در موعد مقرر و چه سفته را پرداخت نکنند دارنده سفته موظف است که ظرف ده روز از تاریخ موعد پرداخت اعتراض عدم تادیه را انجام دهد .
- پس از آن که دارنده سفته اعتراض عدم تادیه را انجام داد می تواند تا ظرف یک سال از تاریخ اعتراض عدم تادیه ، علیه مسئولین پرداخت وجه سفته اقامه دعوا کند .
وکیل-سفته-در-اصفهان
ضمانت اجرا :
در صورتی که دارنده سند تجاری سفته از انجام وظایف خود امتناع نماید و اعتراض عدم تادیه را در موعد مقرر انجام ندهد و یا آنکه در موعد مقرر اقدام به اقامه دعوا نکند توانایی مراجعه به ظهرنویس آن سند تجاری سفته و ضامن آنها را از دست خواهد داد تنها میتواند علیه صادر کننده سفته اقامه دعوا نماید .
مسئولین سند :
صادر کننده ؛
صادر کننده شخصی است که اقدام به صدور سند تجاری ثبت برای نخستین بار کرده است و در واقع مسئول نهایی پرداخت وجه سفته می باشد .
ظهرنویس ؛
در صورتی که دارنده سند اقدام به انتقال سند تجاری به شخص دیگری نماید انتقال دهنده از جمله مسئولین پرداخت وجه سفته خواهد بود و شخص منتقل آن علیه یا دارنده سند می تواند به ظهرنویس سفته نیز برای پرداخت وجه سفته مراجعه کند .
همانطور که گفتیم درصورتی چنین حقی برای دارنده سفته وجود خواهد داشت که دارنده سفته تمامی وظایف خود را اعم است از اعتراض عدم تادیه و همچنین اقامه دعوا در موعد مقرر انجام داده باشد در غیر این صورت دارنده سند سفته نمی تواند علیه ظهرنویس و ضامن او اقامه دعوا کند .
ضامن :
ممکن است برای پرداخت وجه سفته در موعد مقرر خود اشخاصی از مسئولین که شامل صادر کننده و ظهرنویسان سند می باشند ، ضمانت کنند در این صورت مسئولیت شخص ضامن در حدود مسئولیت کسی است که از او ضمانت کرده است .
مسئولیت تضامنی مسئولان سفته :
وکیل وصول سفته در شیراز بدین شرح توضیح داد:از جمله مزایای که قانون گذار برای دارنده اسناد تجاری از جمله سند تجاری سفته در نظر گرفته است ، مسئولیت تضامنی بین مسئولین پرداخت وجه سفته می باشد .
به این معنا که دارنده سند تجاری سفته می تواند علیه تمامی مسئولین پرداخت وجه سند اقدام به اقامه دعوا کند و پرداخت تمامی طلب خود را از هر یک از آنها مطالبه نماید و هر یک از مسئولین پرداخت سفته ملزم به تادیه ی تمامی طلب دارنده سند می باشند .

فوت صادر کننده سفته:
اصولاً فوت و یا ورشکستگی مضمون عنه ، دین موجل ضامن او را حال نخواهد کرد اما قانون گذار در خصوص صادر کننده سند تجاری سفته استثنا قائل شده است به این صورت که اگر صادر کننده سفته پس از صدور سفته ورشکست شود در صورتی که سایر مسئولین پرداخت وجه سفته ، برای پرداخت وجه سند در موعد مقرر به دارنده سند تامین ندهند در این صورت دین آنها برای پرداخت وجه سفته حال می شود .
ظهرنویسی سفته :
ظهرنویسی سند سفته به این معنا می باشد که دارنده سفته می تواند با انجام عمل ظهرنویسی سند سفته را به شخص دیگری منتقل کند . در این صورت شخص منتقل الیه دارنده سند تجاری سفته محسوب خواهد شد و پس از ظهرنویسی سند تمامی تکالیف و مزایای در نظر گرفته شده برای دارنده سفته بر عهده منتقل الیه قرار می گیرد .
ممکن است صادر کننده سفته و یا دارنده و انتقال دهنده سفته قصد داشته باشند که قابلیت انتقال سند را از بین ببرند. در این صورت می توانند عبارت به حواله کرد را در سند سفته خط بزنند .
در صورتی که عبارت حواله کرد در سفته خط خورده باشد اگر دارنده سند تجاری سفته اقدام به انتقال آن سند به شخص دیگری کند در این صورت منتقل الیه دارای مزایای سند تجاری سفته نمی باشد و این انتقال در حد یک انتقال طلب عادی می باشد .
مرجع صالح رسیدگی به سفته در اصفهان:
به موجب قانون شورای حل اختلاف مصوب ۱۳۹۴ اگر مبلغ درج شده بر روی سند تجاری سفته تا میزان ۲۰ میلیون تومان باشد ، دارنده این سند باید با تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی اقدام به اقامه دعوا علیه هر یک از مسئولان سفته در شورای حل اختلاف محل اقامت خواندگان دعوا نماید .
اگر مبلغ مندرج در سفته بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد در این صورت مرجع صالح برای رسیدگی به دعوای دارنده سفته علیه مسئولان آن دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده می باشد .